MENU
   
   

Test MRT

TEST MRT

Test MRT – Mediator Release Test – to innowacyjna metoda wykrywania stanów nadwrażliwości pokarmowej z określeniem stopnia reakcji na poszczególne pokarmy. To, co jesz jest dla Twojego organizmu obce antygenowo – dlatego układ odpornościowy „interesuje” się Twoją dietą.

Jeśli nie masz żadnych dolegliwości, oznacza to, że reakcja organizmu jest nieagresywna – mówimy wtedy o tolerancji pokarmowej. Jeśli ze względu na to, że dany pokarm spożywasz w zbyt dużej ilości albo za często, pojawiają się problemy zdrowotne to znaczy, że mamy do czynienia z nietolerancją pokarmową. Wtedy „zainteresowanie” Twojego układu immunologicznego zmienia się w agresję i zostają uwolnione mediatory – a Ty odczuwasz bóle i pojawiają się stany zapalne o trudnym do zdiagnozowania podłożu.Rozwiązaniem jest wykonanie Test MRT. Badanie wykonywane jest metodą Coultera udoskonaloną metodą wstążki lub metodą cytometrii przepływowej. Wysoką skuteczność metody przy diagnozowaniu nadwrażliwości pokarmowych potwierdziły wyniki próby prowokacyjnej jamy ustnej, testów skórnych i diety eliminacyjnej.

Coś Ci dolega?

Życie w zawrotnym tempie w czasach modyfikowanej żywności i fast foodu sprawia, że coraz więcej z nas zmaga się z chorobami układu trawienia, bólami głowy i stawów oraz z problemami dermatologicznymi . Często bagatelizujemy sygnały jakie daje nam nasz organizm. Nie jesteś zadowolony ze swojego wyglądu, stanu swojej skóry i włosów? Ciągle czujesz się przemęczony? Masz problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi? Relaks i suplementy nie przynoszą efektów? Źle się czujesz po niektórych posiłkach, chociaż standardowe testy alergicznie i badania nic nie wykazały? Nie zawsze winowajcą jest przemęczenie. Być może problem tkwi gdzie indziej. Sprawdź czy źródłem dolegliwości nie jest nadwrażliwość pokarmowa. Pewną diagnozę da Ci Test MRT.

test_mtr1

Czym jest nadwrażliwość pokarmowa?

Wśród klinicystów i diagnostów wzrasta przekonanie o tym, że istotny wpływ na różne dolegliwości (np. astma oskrzelowa, zespół jelita nadwrażliwego, refluks, migreny i inne bóle głowy, wahania masy ciała, fibromialgia, chroniczne zmęczenie, wykwity skórne, atopowe zapalenie skóry, autyzm, ADHD) mają opóźnione reakcje nadwrażliwości (DHT – Delayed Type Hypersensitivity) na składniki diety, czyli nadwrażliwość pokarmowa. Modelowa reakcja alergiczna zachodzi z wyłącznym udziałem immunoglobulin typu E, które należą do kompleksu przeciwciał układu odpornościowego, oraz z uwolnieniem z uszkodzonych komórek histaminy lub substancji histaminopodobnych. Odkryto, że mechanizmy zależne od tych immunoglobulin (IgE) nie wyjaśniają wielu reakcji na to, czym się odżywiamy. O nadwrażliwości pokarmowej mówimy wtedy, kiedy to, co jesz pobudza komórki Twojego układu odpornościowego i uwalniają się mediatory, czyli substancje powodujące stany zapalne jelit, innych narządów oraz różnych tkanek. Dzieje się tak, gdy jesteś nadwrażliwy na jakiś składnik spożywanego produktu. Jeśli dostarczasz go niewiele, objawy mogą w ogóle nie wystąpić. Czasem Twój organizm może być nadwrażliwy na więcej niż jeden składnik, ale symptomy będą takie same dla każdego z nich (a czasem silniejsze i bardziej dokuczliwe). Dla Twojego zdrowia i dobrego samopoczucia kluczowa jest przede wszystkim indywidualnie dopasowana, dobra dieta.

Mediatory – dlaczego?

Ze względu na opóźnione objawy i brak reakcji IgE oraz IgG, tradycyjne metody nie są skuteczne w diagnozowaniu dolegliwości wywoływanych przez mediatory. Do dzisiaj odkryto już tysiące różnych mediatorów, przez co szukanie winnego jest bezcelowe i bardzo kosztowne. Znaleziono jednak prostszą i tańszą metodę wykrywania poziomu uwalnianych mediatorów. Odkryto, że białe krwinki mają zdolność do zmiany swojej objętości po kontakcie z antygenem. Jest to skutkiem uwalniania przez leukocyty mediatorów i zależy od nasilenia reakcji prozapalnej. Opracowanie metody obiektywnego pomiaru nasilenia zmian objętości przyczyniło się do stworzenia Testu MRT. Ten Test określi stopień Twojej wrażliwości na pokarmy oraz dodatki do żywności i pozwoli wyeliminować z diety najbardziej reaktywne produkty.